Zandvoort

 

Състезателната писта за моторни спортове Zandvoort, по-позната като “Circuit Park Zandvoort” се намира на дюните в северната част на Zandvoort, Нидерландия в близост до бреговата ивица с излаз на Северно Море. Дълго време е център на Датския автомобилен спорт и считана за най-значимата писта в състезанията им още от 40-те години, това спомага на крайбрежния курорт придобивайки световна слава.

Още от началото, Zandvoort е била популярна писта със състезателите и отборите си, а също така и освен състезания се използвала и за други иновации в моторния спорт. Форма̀та на Формула 1 бързо приема пистата, организирайки първото Датско Grand Prix през 1952г., като преди това не са се провеждали други шампионати на нея. До 1985г. Zandvoort представлява задължителна дестинация в ежегодния график на Формула 1. Постепенно пистата се превръща в абсолютно заградена местност, затваряйки главните трасета за достъп, като някои са дори част от самата писта. Не са правени никакви по-значими модификации по пистата, освен изграждането на стена, разделяща пистата и бокса през 1968г., а също така ограждане на нейния периметър с мантинели Armco през 1972г. Но притесненията за бъдещето на Zandvoort не притихват. Поради сериите Masters F3, съдът положи рестрикции на дните в които може да се вдига шум, за това се наложи състезанието да се състои на Белгийска земя в Золдер вече втора година, изпълнителният директор на провинцията разглежда опциите да бъде изградена друга писта в Julianadorp в северната част от страната като заместител.

За съжаление тези планове не се осъществиха, но след подписването на нов договор за земята осигуряват провеждането на състезания там поне до 2041г.