Slovakia Ring

Благодарение на словашките фабрики на Volkswagen, Peugeot-Citroen и KIA автомобилната индустрия процъфтява, но липсата на специално предназначени съоръжения я възпираше от осъществяването на моторния спорт в Словакия. За щастие това вече не е така, пистата Slovakia Ring е напълно квалифицирана за да функционира професионално, правейки я доста популярна и едно свежо и предизвикателно допълнение в централна Европа към сцената зрелищните автомобилни спортове.

Пистата се намира в Орехова, Потон, което е в близост до летището на Братислава. Конструирането ѝ започва през 2008г., а идеята е на австрийския архитект Ханс Рот. Тя е дълга 5.922 км, като главното трасе е около 22км правейки го едно от най-дългите в Европа. Състои се от изкуствено направени възвишения, които в комбинация с високите скорости представляват предизвикателство за шофьорите.

Най-дългото външно трасе с триъгълна форма загражда в себе си други по-малки, пистата може да се покрие по 6 различни начина. Благодарение на поставените мерките за сигурност, позволявайки движение и в 2-те посоки прави цели 12 възможности за покриване на трасето, но по традиция всички състезания се провеждат в посока по часовниковата стрелка.

Пистата отваря врати септември месец 2008г., но през 2011г. привлича интереса на международните състезания, под формата на Европейския Шампионат FIA GT3. Събитието пожънало успехи, въпреки първоначалните притеснения относно изхвърчане на колите от трасето поради възвишенията, особено на втория и третия завой. На следващата година пистата е включена в графика на FIA GT1 World Series, този път са включени временно заграждения от гуми индикирайки възвишението.

Словакия се превърна в популярна дестинация за изданията на SRO и GT. Стана домакин дори и на допълнителни състезания през 2011г. поради отлагането им в Китай и тези през 2012г., също така приветства и новия формат Blancpain GT през 2014г. Немското ADAC GT Masters също намери почва там. Разбра се и че може да им се има пълно доверие при известяване за събития в крайния момент, отложеното състезание в Аржентина от изданието на World Touring Car Championships намери безаварийно терен в Slovakia Ring.