NÜRBURGRING

Пистата Nürburgring се намира в околността на село Нюрнбург, Германия в местността Рейн-Вестфалия. Тя предлага огромен комплекс изцяло пригоден за моторния спорт, разполагащ с капацитет от 150 000 места за зрителите си. Състои се от трасе направено за Grand Prix през 1984г. и много по-дълго трасе “Северна окръжност”, което е било построено през 20-те години около селището и средновековния замък Нюрнбург намиращ се сред Айфеловите планини. “Северната окръжност” е с дължина 20.8 км и има повече от 300 метра във възвишения.

За разлика от други писти, Nürburgring има история и традиции, които се преплитат със самия автомобилен спорт. Наречена от Джаки Стюърт “Зелен Ад” описва напълно трасето, тази писта още от 1927г. впечатлява и ужасява по равно състезателите и всяко събитие тук остава сред най-запомнящите и предизвикателни спектакли в спортния календар.

По подобие на много от новопоявилите се писти, които са изцяло изградени върху държави разполагащи с богат ресурс от черно злато за да увеличат световния си статут, така и Nürburgring дължи съществуването си изцяло на политически маневри. Nordschliefe, буквално “Северна окръжност” се състои от зашеметяващи извивки, променливи настилки, бързо променлив климат, драматични изкачвания и спускания и прави където може да се достигнат най-високите скорости по трасето. Точно тази писта е мерилото под което всяка една кола в продукция инженерите правят да бъде способна да покрие. Колкото е уникална, толкова е и поразителна. Може би има други писти, но има само една единствена Nürburgring.

Легендарната писта ще бъде домакин на петото състезание на GT4, като част от ADAC GT Masters.